Concediu de odihnă 2019

Concediu de odihnă 2019

A. Ce trebuie să știi dacă vrei să-ți iei zile libere:

Prin Codul muncii se dă dreptul salariaților la un concediu de odihnă (CO) plătit de cel puțin 20 de zile în fiecare an. Zilele de CO nu se pot suprapune cu liberele legale stabilite prin lege, nici cu liberele pentru evenimente familiale deosebite, iar zilele de CO rămase din anul precedent mai pot fi luate până la jumătatea anului viitor. Anul trecut, legiuitorul a introdus în legislație precizarea că liberele speciale pentru salariații de alte religii nu se pot suprapune cu dreptul la concediul de odihnă.

Dreptul la concediul anual de odihnă de minimum 20 de zile lucrătoare este stabilit prin Codul muncii. Acesta nu poate fi cedat (altui salariat) și nici nu se poate renunța la el.

În legislație se prevede că efectuarea concediului de odihnă se face în baza unei programări colective (cu consultarea sindicatului sau a reprezentanților salariaților) sau individuale (cu consultarea salariatului), în funcție de situație. Programarea trebuie făcută până la sfârșitul anului curent pentru următorul an.

 

ATENTIE

În cazul în care programarea concediilor se face fracționat, angajatorul este obligat să stabilească programarea astfel încât fiecare salariat să efectueze într-un an calendaristic cel puțin 10 zile lucrătoare de concediu neîntrerupt”, este subliniat în Codul muncii.

B.    Zilele rămase de anul trecut și liberele ce nu se includ în CO:

Se întâmplă adesea ca salariaților să le mai rămână zile de concediu neluate într-un an. Concret, cei cărora le-au rămas zile de CO din 2018 nu le vor pierde, pentru că ele se reportează și vor putea fi luate până cel târziu la mijlocul anului 2020.

 

ATENTIE

Pentru zilele de CO neefectuate nu se pot da bani la schimb, compensarea acestora fiind posibilă doar dacă încetează contractul individual de muncă al salariatului care mai avea libere de luat

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *