Controale ITM 2019

Controale ITM: Top trei fapte ale angajatorilor care au fost amendate în trimestrul I din 2019

Cele trei fapte aflate în topul amenzilor aplicate angajatorilor în urma controalelor desfășurate de inspectoratele teritoriale de muncă (ITM-uri), în trimestrul I al anului 2019, au o legătură directă cu obligațiile firmelor la angajare.

Conform unui raport al Inspecției Muncii referitor la controalele desfășurate în perioada ianuarie – martie 2019, trei fapte ale angajatorilor au fost, de departe, sancționate cel mai des de reprezentanții ITM-urilor. Raportul, care se axează pe relațiile de muncă dintre angajatori și salariați, a fost făcut public luni și a fost analizat de redacția noastră.

1. Primirea la muncă a unui salariat fără încheirea în avans a contractului de muncă

Inspectorii muncii din cadrul ITM-urilor au amendat cel mai des firmele, în trimestrul I, pentru omisiunea de a încheia contracte de muncă înainte ca salariații să-și înceapă activitatea. Această obligație îi revine numai și numai angajatorului.

Contractul individual de muncă se încheie în baza consimțământului părților, în formă scrisă, în limba română, cel târziu în ziua anterioară începerii activității de către salariat. Obligația de încheiere a contractului individual de muncă în formă scrisă revine angajatorului”, prevede Codul muncii.

Practic, primirea la muncă a unei persoane fără a i se încheia un contract individual de muncă în formă scrisă, cel târziu în ziua anterioară începerii activității, este considerată muncă nedeclarată. Pentru această faptă, angajatorii riscă o amendă de 20.000 de lei pentru fiecare persoană identificată că lucrează fără contract, însă nu mai mult de 200.000 de lei în total.

2. Angajarea unui salariat fără ca acesta să aibă certificat medical

Altă faptă amendată des în primele trei luni ale anului este cea care implică angajarea salariaților fără ca aceștia să aibă certificate medicale. Însă aceasta a fost prezentată în raport „la pachet” cu lipsa evidenței orelor de muncă.

O persoană poate fi angajată în muncă numai în baza unui certificat medical, care constată faptul că cel în cauză este apt pentru prestarea acelei munci. Nerespectarea prevederilor (…) atrage nulitatea contractului individual de muncă”, este explicat în Codul muncii.

Totodată, angajatorii sunt obligați să țină o evidență a orelor de muncă prestate zilnic de fiecare salariat (orele de începere și de sfârșit ale programului de lucru). Dar și să țină evidența orelor de muncă prestate zilnic de salariații mobili și salariații care lucrează de acasă, în condițiile stabilite cu aceștia prin acord scris.

În ambele cazuri, angajatorii riscă o amendă de la 1.500 la 3.000 de lei dacă nu respectă prevederile Codului muncii.

3. Primirea la muncă fără transmiterea datelor contractuale ale unui salariat în Revisal

O altă formă a muncii nedeclarate, pentru care angajatorii au fost amendați des la începutul anului curent de inspectorii ITM, este primirea la muncă fără transmiterea datelor contractului individual în Revisal, cel târziu în ziua anterioară începerii activității.

La fel ca la primul punct, amenda pe care o riscă un angajator se ridică la 20.000 de lei pentru fiecare persoană identificată că lucrează fără a-i fi fost transmise datele contractuale în Revisal. Însă nu mai mult de 200.000 de lei în total.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *