AUTOTURISM PE FIRMĂ- DEDUCTIBILITATEA CHELTUIELILOR

Mulți contribuabili fac greșeli în ceea ce privește deductibilitatea cheltuielilor auto atunci când autoturismele firmei sunt folosite atât în interes de serviciu, cât și în interes personal, mai ales dacă nu sunt la curent cu noutățile anului 2019. Clarificăm mai jos, pe scurt situațiile și modalitățile de a deduce această cheltuială:

A. DEDUCERE CHELTUIELI 50%

  • Legiuitorul a considerat din start că autovehiculele firmei sunt folosite și în scopuri personale, motiv pentru care a limitat la 50% deducerea cheltuielor asociate cu acestea – combustibil, piese de schimb, RCA, TVA, diferențe de curs valutar înregistrate ca urmare a derulării unui contract de leasing.

A.1 Din punct de vedere TVA (exclusiv firmelor plătitoare de TVA)

Dacă autoturismul nu este utilizat exclusiv în scopul activității economice – “se limitează la 50% dreptul de deducere a taxei aferente cumparării, achiziției intracomunitare, importului, închirierii sau leasingului de vehicule rutiere motorizate și a taxei aferente cheltuielilor legate de vehiculele aflate în proprietatea sau în folosinta persoanei impozabile”. (art. 297 din Codul fiscal)

B. DEDUCERE CHELTUIELI 100% 

  • Cheltuielile se deduc 100% dacă autovehiculele sunt utilizate exclusiv pentru anumite activități (servicii de urgență, pază și protecție, curierat, taxi, școli de șoferi, vânzări și achiziții) sau dacă sunt utilizate ca mărfuri în scop comercial (pentru un vehicul cumpărat în scop de revânzare, cheltuielile cu reparațiile sunt deductibile 100%).
  • Cheltuielile se deduc 100% și dacă se face dovada că autovehiculele sunt folosite exclusiv pentru nevoile firmei. Sunt necesare în acest sens documente financiar-contabile (delegație, decont) și foaie de parcurs.

B.1 Condiții pe care trebuie să le îndeplinească foaia de parcurs:

Potrivit prevederilor pct. 68 alin. (2) din Normele metodologice, emis în aplicarea art. 298 alin. (1) din Codul fiscal, Foaia de parcurs trebuie să cuprindă cel puțin urmatoărele informații:

* categoria de vehicul utilizat

* scopul și locul deplasării

* kilometrii parcurși

* norma proprie de consum carburant pe kilometru parcurs

ATENȚIE!

Cheltuielile auto sunt printre cele mai controlate categorii de către organele fiscale!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *