Organizarea afacerii: ce tip de entitate alegi în funcție de activitate- impozitare, limitări de angajare și răspundere

Viitorii antreprenori au de ales între următoarele forme de organizare:

  • persoana fizică autorizată (PFA)
  • întreprinderea individuală (II) – întreprinderea familială (IF)
  • societate cu răspundere limitată (SRL și SRL-D — specială pentru debutanții în afaceri, se transformă obligatoriu în SRL în trei ani).

Primele trei sunt reglementate de OUG nr. 44/2008, iar societățile, de Legea societăţilor nr. 31/1990. Întreprinderea familială este constituită din doi sau mai mulți membri ai unei familii, pot fi simultan PFA sau titulari ai unor II.

Mai simplu spus, PFA-ul este potrivit pentru cei care vor să profeseze pe cont propriu, pe când SRL-ul este varianta celor care chiar vor să pună bazele unui business în adevăratul sens al cuvântului.

Înainte să decizi care e forma de organizare potrivită pentru viitoarea ta afacere ar fi indicat să iei în calcul următoarele criterii:

 

  1. Cu Ce SE va ocupa firma ta?

Un prim criteriu în alegerea entității este activitatea sau activitățile urmărite prin acel business.

Legislația impune inclusiv restricții referitoare la numărul maxim de coduri CAEN ce pot fi deținute:

  • PFA-urile pot avea înregistrate (la Registrul Comerțului) maximum cinci coduri (deci, cinci tipuri de activități)
  • II/IF, maximum zece.
  • SRL, nu are limitari

Restricții sunt inclusiv în zona anumitor activități pentru care nu se poate alege PFA-ul ca formă de organizare, mai exact, sunt coduri CAEN interzise pentru PFA. Pentru a afla exact care sunt toate restricțiile privind formele de organizare, puteți consulta această pagină a Oficiului Național al Registrului Comerțului (ONRC).

 

  1. Înregistrarea / Înfiintarea

Ambele tipuri de entități trebuie înregistrate la ONRC, prezentând o lungă listă de documente pentru fiecare tip de înregistrare

Comparativ, volumul de documente e mult mai mare în cazul acestora din urmă, mai ales în contextul în care societatea este înființată de mai multe persoane.

Însă cel care vrea să se înregistreze ca PFA trebuie să demonstreze, prin documente justificative, pregătirea profesională, inclusiv experiența, dacă e cerută de lege pentru domeniul de activitate respectiv. În schimb, la înființarea societăților cu răspundere limitată, cerințele acestea nu există.

 

  1. Limitări la numărul de angajați

  • PFA-urile: maximum 3
  • II/IF, nu poate angaja
  • SRL, nu are limitari

 

  1. Impozitarea și folosirea banilor din firmă

PFA-ul/II/IF

  • plătește un impozit pe venit de 10%, calculat în sistem real sau pe baza unor norme de venit (stabilite anual de Fisc). Relația sa cu Fiscul este cea mai ușoară, pentru că, din 2018, PFA-ul declară venitul, își stabilește ce are de plătit și plătește prin intermediului unui singur formular fiscal – declarația unică. Cu puțin ajutor, PFA-ul poate învăța să-și facă singur fiscalizarea și să nu fie dependent de un contabil.
  • PFA-ul care nu face mai mult de 12 salarii minime brute pe an ca venituri din activități independente și nesalariale nu e obligat să achite contribuție la sănătate (CASS), în cuantum de 10%, nici contribuție la pensie (CAS), în cuantum de 25%. Dar e liber să le plătească, dacă dorește, pentru a fi asigurat în sistemul public de sănătate și în cel de pensii de stat.
  • Veniturile pe care PFA-ul le face pot fi folosite oricând, fără restricții

SRL-ul

  • plătește impozit de 1% dacă are măcar un angajat și 3% dacă nu are niciunul, fiind microîntreprindere (afaceri până la un milion de euro). În unele condiții, se poate trece la impozitul pe profit (afaceri de la un milion de euro în sus), unde cota de impozitare este de 16%. Cel care se angajează cu contract de muncă în propriul SRL își asigură astfel și pensia, și sănătatea, pentru că este asigurat în virtutea calității de salariat, dar e obligat să plătească taxele salariale.
  • Veniturile la SRL-uri, banii se scot din firmă sub forma dividendelor (impozit de 5%), anual sau trimestrial sau prin salariu (impozit:
    • asigurari sociale 25% CAS)
    • asigurari sociale de sanatate 10% CASS
    • impozit pe venit 10%
    • Contributie Asiguratorie pentru Munca 2.25% CAM

 

  1. Răspunderea patrimonială în afacere

Atât la PFA cât și la SRL, în anumite condiții, se poate ajunge ca întreprinzătorii să răspundă cu patrimoniul propriu. De menționat că la SRL resposabilitatea administratorului este mult mai mare decât a asociaților, dar, în cele mai multe cazuri, la o SRL aflată la început de drum administratorul este și asociat.

Întreprinderea familială nu are patrimoniu propriu și nu dobândește personalitate juridică prin înregistrarea în registrul comerțului, stabilește OUG nr. 44/2008. Prin acordul de constituire, fiecare membru al acesteia poate stipula constituirea, în cadrul patrimoniului său, a unui patrimoniu de afectațiune, pentru exercitarea activității economice a IF.

 

Fiecare formă de organizare are avantaje și dezavantaje. Pentru a identifica ce formă de potrivită pentru tine ia în considerare toate criteriile înainte să iei o decizie.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *