Controale ITM 2020

Cine are șanse mari să fie controlat și ce verifică inspectorii la angajatori

Anul acesta, autoritățile și-au anunțat deja intenția de a merge în control în domeniile unde sunt șanse mari ca angajatorii să folosească salariați fără a încheia cu ei contracte individuale de muncă, precum:

1.) În prima parte a anuluisunt vizate construcțiile, fabricarea produselor de brutărie și a produselor făinoase, depozitarea și comercializarea produselor cerealiere și a produselor de panificație, industria lemnului, comerțul cu ridicata și cu amănuntul, paza, unitățile active din stațiunile montane și de pe litoral, unitățile active noaptea (restaurante, baruri, cluburi, discoteci, cazinouri, magazine non-stop, benzinării) și service-urile auto.

2.) În a doua parte a anuluisunt vizate cabinetele medicale individuale, policlinici și spitale, având în vedere tendința ca acolo să apară munca la negru. 

3.) În a treia parte a anuluicontroalele vor fi dedicate verificării relațiilor de muncă (în special pe part-time) în domeniul învățământului (creșe, grădinițe, servicii de tip „afterschool”).

 

În principal, inspectorii vor verifica:

  • existența contractelor individuale de muncă, raportarea corectă în Revisal;
  • existența adeverinței medicale;
  • corelarea fisei de pontaj cu condidaca de prezență.

De reținut:

  • Mai nou, pentru verificările la firme, inspectorii muncii au nevoie și de ordinul de deplasare, nu doar de legitimație și de insignă. Iar dacă se dorește depistarea muncii la negru, registrul unic de control al companiei se completează la sfârșitul controlului;
  • Angajatorii la care au fost găsiți în trecut muncitori la negru au șanse mult mai mari să primească din nou vizite de la inspectorii din cadrul ITM-urilor;
  • Începând din 2019, legislația stabilește că, anual, în ziua de 11 iulie, niciun angajator din România nu este verificat.

 

* Sursa: https://www.avocatnet.ro/

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *