Ce implica trecerea contributiilor de la angajat la angajator

  Dupa cum probabil ati aflat din presa – Angajatorii sunt obligati să negocieze cu angajaţii, in perioada 20 noiembrie – 20 decembrie, noile contracte de munca privind mutarea contributiilor sociale de la angajator la angajat, potrivit OUG 82/2017.
 
Societatile care nu iniţiaza negocierea vor fi sanctionate cu amenzi care pot ajunge pana la 10.000 lei, in cazul unui control de la ITM. 
Aceasta negociere are ca scop informarea angajatilor despre noile modficari ale transferul de contributii sociale de la angajat la angajator (conform Ordonantei nr 79/2017  =>  TEXT LEGE AICI).
Pe scurt – potrivit OUG 79/2017 – de la data de 01.01.2018 – contributiile sociale vor fi transferate catre angajat cu exceptia unui procent de 2.25% care va ramane in continuare in sarcina angajatorului.
De ce scade salariu net din 2018? => Odata cu transferul contributiilor sunt  eliminate anumite contributii care se aflau in sarcina angajatorului, si anume:  contributia angajatorului la fondul de somaj, fondul de garantare, contributia pentru concedii si indemnizatii, fondul pentru accidente de munca si boli profesionale, astfel ca pentru acelasi salariu brut in 2017 in 2018 salariatul va lua in mana un net diminuat, daca nu se ajusteaza si salariul brut. 
Pentru a vedea exact cum sunteti afectati de aceasta modificare puteti consulta link-ul CALCULATOR SALARII 2018 , unde puteti face o simulare introducand salariul brut din prezent, si obtinand un calcul a salariului brut, net si a contributiilor pe care le veti achita in 2018.
In general cresterea salariului brut al angajatiilor pentru alinierea la transferul contributiei are implicatii financiare minime sau chiar diminuari de costuri pentru angajat. Pentru exemplificare:
1. Un salariu BRUT de 3000 lei in 2017 – costa (contributii angajator + angajat) suma de 1587 lei, iar salariatul ia in mana un net de 2104 lei. De mentionat ca 3000 lei BRUT inseamna doar contributia angajatului nu si a angajatorului. Iar angajatorul are de platit 691 lei la stat – aprox. 23%).
2. Un salariu BRUT de 3000 lei in 2018 – costa (contributii angajator + angajat) suma de 1294 lei, iar salariatul ia in mana un net de 1774 lei.  De mentionat ca 3000 lei BRUT inseamna doar contributia angajatului nu si a angajatorului, iar angajatorul are doar 68 lei de platit in acest caz – cei 2.25%).
 
3. Pentru ca in 2018 sa ajung la acelasi salariu net trebuie sa cresc salariul BRUT la suma de 3593 lei – salariu BRUT care costa (contributii angajator + angajat) suma de 1570 lei, iar salariatul ia in mana acelasi net de 2104 lei, eu ca angajator reducand costurile cu 17 lei. 
 
Pentru alte exemple puteti face o simulare utilizand calculatorul de salarii. 
 
Cu privire la negocierea ce trebuie realizata pana in data de 20.12.2017 – trebuie completat de catre angajator si angajat un Proces-verbal privind negocierea colectiva a salariilor brute in conditiile in care partile implicate sunt de acord, sau nu cu alinierea salariului net si cresterea salariului BRUT. 
Angajatorii nu sunt obligaţi să majoreze salariile brute ale angajaţilor astfel încât venitul net să nu scadă în urma mutării contribuţiilor. 
Despre cresterea salariului minim la 1900 lei nu se stie nimic oficial, inca nu s-a publicat in Monitorul Oficial nici o lege care sa faca referire la acest aspect, insa noi estimam ca o sa apara in curand si OUG privind cresterea salariului minim. 
 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *