La ce ar trebui să fie atente PFA-urile pentru a nu risca reîncadrarea activității lor într-una de salariat

Atunci când persoana fizică decide să renunțe la statutul de salariat și să lucreze ca persoană fizică autorizată (PFA), primul risc care ar trebui analizat este: nu cumva Fiscul o să creadă că vreau să încalc regulile fiscale și să plătesc, într-un final, mai puține taxe la stat? Acest risc apare în special atunci când persoana prestează pentru același client în mod constant, iar un istoric de colaborare pe contract de muncă înaintea PFA-ului nu este nici el un avantaj în ochii Fiscului.

Pentru ca activitatea PFA-ului să fie considerată de organele fiscale ca fiind una independentă, iar nu una dependentă, specifică unui raport de muncă, Codul impune îndeplinirea măcar a patru condiții dintr-o listă de șapte pe care le enumeră la articolul 7.

  1. Prima condiție este ca persoana fizică să dispună de libertatea de alegere a locului și a modului de desfășurare a activității, precum și a programului de lucru;

Programul de lucru înseamnă că, de exemplu, închei un contract cu un SRL, iar în contractul de colaborare, de prestări servicii este stipulat faptul că tu trebuie să vii ca persoană fizică autorizată într-un anumit interval orar la birou. Aici este o condiție care poate fi văzută ca o activitate dependentă și poate fi reîncadrată, prin urmare, persoană fizică autorizată trebuie să aibă dreptul de a-și alege programul de lucru, precum și unde desfășoară activitatea pentru colaboratori.

  1. A doua condiție este ca persoana fizică să dispună de libertatea de a desfășura activitatea pentru mai mulți clienți;

Aici nu ar trebui să existe o clauză de exclusivitate pentru a lucra doar cu o anumită companie.

  1. A treia condiție din cod se referă la faptul că riscurile inerente activității sunt asumate de către persoana fizică ce desfășoară activitatea, așadar nu de clientul său, respectiv nu de firma pentru care lucrează.

Riscurile asumate de prestator pot fi de natură profesională și economică, cum ar fi: incapacitatea de adaptare la timp și cu cele mai mici costuri la variațiile mediului economico-social, variabilitatea rezultatului economic, deteriorarea situației financiare, în funcție de specificul activității.

  1. A patra condiție din cod e ca activitatea să se realizeze prin utilizarea patrimoniului persoanei fizice care o desfășoară;

De exemplu, mașina să fie din patrimoniul tău și nu din patrimoniul companiei, pentru că dacă de exemplu,  compania îți dă mașină, laptop, telefon sau alte beneficii, aici se va pune un semn de întrebare dacă nu cumva este activitate dependentă.

  1. A cincea condiție din Cod e ca activitatea să se realizeze de persoana fizică prin utilizarea capacității intelectuale și/sau a prestației fizice a acesteia, în funcție de specificul activității.

6. A șasea condiție e ca persoana fizică să facă, eventual, parte dintr-un corp/ordin profesional cu rol de reprezentare, reglementare și supraveghere a profesiei desfășurate;

  1. Ultima condiție ar fi ca persoana fizică să dispună de libertatea de a desfășura activitatea direct, cu personal angajat sau prin colaborare cu terțe persoane.

De exemplu – dacă eu am un contract cu SRL, dar nu vreau să mă duc eu să prestez, ci pur și simplu am un angajat care prestează servicii pentru persoana respectivă, trebuie să am acest drept. De asemenea, fiți atenți pentru că, în calitate de PFA aveți dreptul de a avea maximum trei angajați. De asemenea, mai există o condiție pentru PFA-uri uri: nu puteți să aveți mai mult de cinci activități pentru care sunteți autorizați

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *