DOCUMENTELE CONTABILE

DE CE E IMPORTANT SĂ TRIMIȚI ACTELE CÂT MAI REPEDE

Documentele contabile se referă la actele care consemnează toate tranzacțiile operate de compania ta precum: facturi emise, facturi primite, bonuri, chitanțe, deconturi, rapoarte de gestiune, jurnalul casei de marcat, etc.

Acestea trebuie trimise către contabilitate lunar în felul următor: până în data de 10 a lunii în curs se transmit documentele contabile aferente lunii anterioare. (De exemplu – până în 10 noiembrie se transmit toate documentele contabile aferente lunii octombrie 2021)

Transmiterea documentelor în timp util asigură mai mult decât un ritm de muncă eficient al echipei de contabilitate – asigură calitatea serviciilor și evitarea costurilor suplimentare.

Pentru a înțelege de ce, hai să-ți explicăm ce se întâmplă cu documentele tale după ce ajung la noi și cum e în avantajul tuturor să ajungă la noi cât mai repede.

Așadar, în cazul în care toată lumea e ascultătoare și primim documentele până în data de 10, avem la dispoziție 15 zile pentru etapa de Raportare către ANAF. Hai să vedem care e procesul și cum te impactează:

1. VERIFICAREA DOCUMENTELOR

Dacă le trimiți la timp: avem timp să verificăm documentele lipsă sau să le corectăm pe cele eronate;

Dacă le trimiți târziu: dacă nu există suficient timp pentru verificare raportarea se va face pe documentele primite așa cum sunt – ceea ce poate genera neconcordanțe sau să atragă penalități ulterior.

2. CLARIFICĂRI

Există des situații în care e nevoie de clarificări cu privire la documente sau de consultață specifică pentru activitatea ta. Dacă primim actele repede avem mai mult timp la dispoziție să stăm de vorbă pentru a-ți clarifica orice aspect.

3. ÎNREGISTRAREA DOCUMENTELOR (balanța de verificare)

În această etapă se înregistrează în evidenţa contabilă documentele primare  în vederea închiderii lunare a conturilor (balanţe de verificare).

Dacă le trimiți prea târziu documentele vor fi înregistrate în evidența contabilă doar în luna primirii acestora, cu data de 1 a lunii recepționării documentelor, aspect care ar putea fi penalizat de organele de control.

4. DECLARAȚII FISCALE

În acest pas al procesului se întocmesc şi se transmit către instituţiile statului declaraţiile fiscale şi deconturile periodice (lunare/trimestriale/semestriale/anuale) cerute de reglementările în vigoare;

În cazul în care e nevoie să depunem declarații rectificative ca urmare a aducerii cu întârziere a documentelor contabile va însemna muncă suplimentară pentru noi și va genera un cost suplimentar pentru tine.

5. TRANSMITERE PLĂȚI IMPOZITE SI CONTRIBUTII PENTRU SALARIATI

În această etapă se calculează obligaţiile companiei tală către bugetul consolidat al statului şi către alte bugete speciale şi transmiterea informaţiilor la timp către tine în vederea plăţii acestora.

În cazul în care documentele contabile sunt trimise cu întârziere sau prezintă erori / nu sunt complete, responsabilitatea e a companiei tale – prin urmare orice penalizare care poate rezulta va cădea în sarcina ta.

6. OPERȚIUNI SPECIALE

Există unele operațiuni pentru care documentele trebuie despuse la ANAF la începutul lunii. De exemplu – depășirea plafonului de TVA sau achiziții intracomunitare. Dacă actele nu ajung la timp și se depășește termenul de transmitere poți risca amenzi / penalități.

 

Ce e important să reții:

Din punctul nostru de vedere relația dintre contabil și compania ta e un parteneriat. Ne dorim să te susținem cu servicii și informații care să îți ușureze munca și activitatea de antreprenor. De aceea e important să înțelegi cum te impactează aspectele din activitatea noastră și de ce insistăm să te încadrezi într-un anumit interval de timp. Așadar, dacă faci totul la timp nu doar că ești mai liniștit, dar nu vei risca penalități și costuri suplimentare.

Transmiterea documentelor în timp util înseamnă timp J Timp pentru ca noi să ne ocupăm cât mai bine de tine și afacerea ta. Pentru a-ți livra servicii de calitate cu atenție la detalii, informații utile și resurse educative. Timp să socotim informat ca tu să fii antreprenor relaxat.

Un comentariu la „DOCUMENTELE CONTABILE

  1. Pingback: DOCUMENTELE CONTABILE - CUM ȘI CÂND SE TRIMIT

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *