Impozitul pe criptomonede în România în 2022

2022 este anul în care câștigurile consistente din criptomonede trebuie declarate Fiscului și trebuie achitate taxe pentru ele.

Regulile referitoare la acest tip de venit sunt cuprinse în Codul fiscal și în ordinul privind declarația unică pentru persoanele fizice, detalii: aici.

  1. SE DECLARĂ CÂȘTIGURILE DIN CRIPTOMONEDE? CUM SE DECLARĂ?

Da, câștigurile din criptomonede trebuie declarate la Fisc. Însă numai în măsura în care acestea depășesc, de principiu, 600 de lei pe an (vezi punctul 6). Raportarea câștigurilor se face prin intermediul declarației unice pentru persoanele fizice.

Atenție: Un câștig trebuie declarat și taxat în momentul în care o persoană fie convertește criptomonedele în lei sau valută, fie le folosește pentru a cumpăra produse sau servicii. Atât timp cât o persoană își păstrează câștigurile din criptomonede sub formă de criptomonede, fără să le folosească efectiv, aceasta nu e obligată să le declare și să achite taxe pentru ele.

  1. CE CÂȘTIGURI SE DECLARĂ ÎN 2022?

Anul acesta trebuie declarate câștigurile obținute din criptomonede în anul 2021. Asta este regula generală: în anul curent se declară câștigurile din anul anterior.

  1. DECI, DECLAR VENITURILE SAU CÂȘTIGURILE?

Se declară câștigurile, nu veniturile totale. Veniturile totale includ și sumele investite, astfel că persoanele fizice trebuie să declare numai sumele pe care le-au câștigat. De exemplu, dacă o persoană investește 1.000 de lei și câștigă 1.700 de lei, câștigul ce trebuie declarat este de 700 de lei.

  1. ȘI CE SE TAXEAZĂ? TOATE VENITURILE SAU NUMAI CÂȘTIGURILE?

Se taxează numai câștigurile, pe același considerent ca la punctul anterior. O persoană are de obicei costuri când face tranzacții cu criptomonede. Din acest motiv, se taxează câștigul, nu venitul total (care include și sumele investite).

  1. EXISTĂ VREO LIMITĂ LA CARE INTERVINE OBLIGAȚIA DE DECLARARE?

Dacă în anul anterior o persoană a investit bani în criptomonede, dar n-a avut nimic de câștigat (sau a avut de câștigat maximum 600 de lei – vezi punctul 6), nu declară nimic la Fisc și nu plătește taxe în 2022.

  1. EXISTĂ VREO LIMITĂ LA CARE INTERVINE OBLIGAȚIA DE DECLARARE?

Da. Codul fiscal prevede că obligația de declarare a câștigurilor din criptomonede intervine:

a) dacă o persoană fizică obține un câștig de la 200 de lei în sus la fiecare tranzacție cu criptomonede

sau

b) dacă este sub 200 de lei pe tranzacție, dar în total se adună peste 601 de lei pe an.

De exemplu:

a) Dacă o persoană obține un câștig de 300 de lei la o singură tranzacție dintr-un an, trebuie să declare veniturile și să plătească taxe.

b) Dacă în urma a 6 tranzacții se obțin câte 100 de lei/tranzacție, deci 600 de lei în total, nu se declară nimic și nu se plătesc taxe.

Așadar, există două situații care pot implica obligativitatea declarării veniturilor și a plății de taxe:

  1. dacă se obține un câștig, la cel puțin o tranzacție, de la 200 de lei în sus,  sau
  2. dacă se obțin câștiguri sub 200 de lei pe tranzacție, dar de cel puțin 601 lei pe tot anul.

Taxele se aplică de la nivelul de 200, respectiv 601 lei în sus.

  1.  UNDE SE DECLARĂ ȘI CUM?

Câștigurile din criptomonede se declară la Fisc. Persoanele fizice trebuie să depună declarația unică fie online, prin Spațiul Privat Virtual, fie offline, la unitățile Fiscului.

  1. PÂNĂ CÂND SE DECLARĂ?

Date privind veniturile realizate la organul fiscal competent, pentru fiecare an fiscal, până la data de 25 mai, inclusiv, a anului următor celui de realizare a venitului.

  1. SE TAXEAZĂ? CE TAXE SUNT?

Pentru câștigurile din criptomonede, se datorează impozit pe venit, în cotă de 10%. Acea cotă de impozitare se aplică la suma câștigului. Dacă câștigurile au atins, în anul anterior, plafonul de 27.600 de lei (echivalentul a 12 salarii minime brute), persoanele fizice trebuie să plătească și contribuția la sănătate, în cotă de 10%.

  1. EXISTĂ VREO LIMITĂ LA CARE INTERVINE OBLIGAȚIA DE TAXARE?

Da. Pentru impozit, limita de câștiguri care impune taxarea este aceeași cu limita care impune declararea: cel puțin un câștig de la 200 de lei în sus sau, pentru câștiguri de până în 200 de lei la fiecare tranzacție, un câștig total anual de la 601 lei în sus. Pentru contribuția la sănătate, limita este echivalentul a 12 salarii minime brute pe an: 27.600 de lei pentru câștigurile din 2021.

  1. PÂNĂ CÂND SE PLĂTESC TAXELE?

Taxele datorate pentru câștigurile din criptomonede din anul anterior se plătesc Fiscului până la termenul de declarare. Anul acesta, termenul e până în 25 mai.

  1. TREBUIE SĂ DECLAR ȘI CÂȘTIGURILE DIN CRIPTOMONEDE DIN 2022?

Câștigurile din 2022 vor fi declarate în 2023 cu termen de plată a impozitelor până în 25 mai 2023.

 Mai multe explicații se pot solicita la ANAF, la call center: 0314039160.

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *