CALCULEAZĂ IMPOZITUL DE PLATĂ PENTRU DISTRIBUIREA DE DIVIDENDE

CALCULATOR IMPOZIT DIVIDENDE

BRUT LA NET


Introduceți suma
CALCULATOR IMPOZIT DIVIDENDE

NET LA BRUT


Introduceți suma
* DIVIDEND BRUT = dividend net + impozit (5%)
* IMPOZIT DIVIDENDE = taxa de plată la stat pentru repartizarea dividendelor
* DIVIDEND NET = suma care i se revine asociatului după achitarea impozitului

A. CE SUNT DIVIDENDELE?

O companie privată care la trimestru sau finalul anului a înregistrat profit poate distribui acest câștig către acționarii firmei, în mod proporțional cu numărul de acțiuni deținute de fiecare. Dividendele reprezintă partea din profit care revine fiecărui acționar.

B. CE IMPOZIT SE PLĂTEȘTE PENTRU DIVIDENDELE REPARTIZATE?

Compania care a generat profit și a ales să îl împartă către acționari este datoare să plăteasca statului 5% din valoarea dividendelor brute.

C. SE DATOREAZĂ CONTRIBUȚIE LA ASIGURĂRI SOCIALE DE SĂNĂTATE (CASS) PENTRU DIVIDENDE?

Persoanele fizice care încasează bani din dividende a căror valoare cumulată este cel puțin egală cu 12 salarii minime brute – mai precis, este vorba de un plafon de 30.600 de lei, în condițiile în care salariul minim este de 2.550 de lei.

Cei care se încadrează în această condiție trebuie să depună declarația unică prin care sunt obligați la plata contribuției la sănătate (CASS), conform Codului Fiscal.

Așadar, vorbim de CASS (sănătate) de 3.060 de lei pentru întreg anul 2022, adică 255 de lei pe lună.

  • CASS = 10% * 30.600 LEI = > 3060 lei, prin urmare se achită contribuția la sănătate.

Atenție!

Chiar dacă aveți un contract de muncă pe firma dumenavoastră sau în altă parte, în cazul în care scoateți dividene a căror valoare este mai mare de 30.600 lei aveți obligația să depuneți declarația unică și să mai achitați încă o dată contribuția la sănătate!

D. CÂND SE DEPUNE DECLARAȚIA UNICĂ PENTRU PERSOANE CARE SCOT DIVIDENDE?

Declarația Unică dividende se depune în termen de 30 de zile de la data producerii evenimentului, practic, se depune calculând 30 de zile de la data depășirii plafonului.

Exemplu:

Dacă în 10 februarie 2022 ați scos dividende a căror valoare este mai mare de 30.600 lei, până în 10 martie 2022 trebuie să depuneți declarația unică prin care trebuie să completați secțiunea privind plata CASS-ului (sănătatea) în valoare de 3060 lei!

E. CUM SE PROCEDEAZĂ CÂND SUNT MAI MULȚI ASOCIAȚI?

În situația în care sunt mai multi asociați, pentru a stabili obligațiile fiecărui asociat, se compară venitul din dividende al fiecărui asociat, cu plafonul celor 12 salarii minime.

Datorează contribuția la sănătate și au obligația depunerii declaratiei unice, doar asociatii care au primit dividende peste plafonul celor 12 salarii minime.