Firmele care nu si-au prelungit sediul social, sunt amenintate cu declararea inactivitatii daca nu rezolva problema in 30 zile de la primirea instiintarii din partea ANAF!
Daca nu stii exact daca sediul societatii este inca valabil sau care este data exacta de expirare a duratei, se poate elibera oricand un certificat constatator de la Oficiul Registrului Comertului, care va arata starea sediului social sau online urmand link-ul https://portal.onrc.ro/.
Ce trebuie sa stii despre prelungirea sau schimbarea sediului social
Pentru a nu ajunge in situatia in care ANAF sa declare inactiva persoana juridica, exista doua variante:
- prelungirea valabilitatii sediului social
- schimbarea adresei.
Inregistrarea prelungirii valabilitatii sediului social se realizeaza prin depunerea actului aditional de prelungire a contractului initial, la Oficiul Registrului Comertului, iar durata de solutionare a cererii este de trei zile lucratoare.
In situatia in care durata sediului social este expirata insa prelungirea sa in acelasi spatiu nu poate avea loc, atunci sediul social trebuie schimbat la o noua adresa. Inregistrarea unui nou sediu social dureaza aproximativ cinci zile lucratoare daca aceasta are loc in acelasi judet sau tot in Bucuresti, in timp ce mutarea sediului social in alt judet dureaza aproximativ 15 zile lucratoare.
Ce inseamna inactivitate fiscala si cum afecteaza un SRL
Inactivitatea fiscala este, practic, o sanctiune ANAF ce atrage limitari fiscale. Printre cele mai importante – si cele mai “dureroase” pentru o firma -, se numara anularea inregistrarii în scopuri de TVA.
In plus, o companie declarata inactiva, care desfasoara activitati economice in perioada de inactivitate, trebuie sa plateasca toate obligatiile privind plata impozitelor, taxelor si contributiile sociale obligatorii insa, in perioada respectiva, nu are dreptul sa-si deduca cheltuielile si nici TVA-ul aferente achizitiilor efectuate. Ba mai mult, declararea unei firme drept inactive ii afecteaza si pe clientii acesteia, care nu mai au dreptul sa-si deduca cheltuielile si nici TVA-ul aferente.
Totodata inactivitatea fiscala se inscrie atat in cazierul fiscal al persoanei juridice, cat si al reprezentantilor legali ai acestora. La randul sau, inscrierea unor fapte in cazierul fiscal conduce, de exemplu, la interdictia persoanei fizice in cauza sa devina asociat sau administrator in cadrul unei societati ori membru al unei asociatii sau fundatii.
Declararea drept inactiva a unei entitati juridice se face doar dupa implinirea termenului de 30 de zile de la notificarea contribuabilului.
Dovada ca respectivul contribuabil nu se mai afla în situatia pentru care a fost inclus în lista contribuabililor care îndeplinesc conditiile pentru a fi declarati inactivi o reprezinta fie informatia transmisa de Oficiul National al Registrului Comertului, fie certificatul constatator eliberat de Oficiul National al Registrului Comertului cu privire la clarificarea situatiei în cauza, depus de contribuabil la organul fiscal competent.
Dupa expirarea termenului de 30 de zile, pentru fiecare contribuabil inscris in lista, care nu a facut dovada reglementarii situatiei sediului social expirat, compartimentul de specialitate din cadrul ANAF intocmeste o Decizie de declarare in inactivitate care urmeaza sa se comunice contribuabilului. In baza acestei decizii, societatea va fi inscrisa in Registrul contribuabililor inactivi.