1. Cine depune declarația unică?
Declarația unică se completează și se depune de către persoanele fizice care realizează, individual sau într-o formă de asociere, venituri/pierderi din România sau/și din străinătate, care datorează impozit pe venit și contribuții sociale obligatorii, potrivit prevederilor Codului fiscal2.
Declarația se completează și se depune și de către persoanele fizice care nu realizează venituri și care optează pentru plata contribuției de asigurări sociale de sănătate.
2. Pentru ce depui declarația anul acesta?
Formularul fiscal se folosește anul acesta pentru regularizarea veniturilor pe 2017 și pentru estimarea veniturilor pe 2018, în scopul stabilirii impozitelor și eventualelor contribuții sociale la pensii (CAS) și sănătate (CASS). Declarația se depune însă și de cei care nu au venituri de declarat și impozitat, dar vor să se asigure facultativ la sănătate.
3. Ce venituri sunt vizate de declarația unică?
Pe de o parte, vorbim de veniturile realizate în țară sau în străinătate în anul 2017, iar, pe de altă parte, de veniturile estimate a se realiza în România în acest an (nu și cele din străinătate pe 2018, care vor fi declarate anul următor). E vorba de veniturile din activități independente, drepturi de proprietate intelectuală, cedarea folosinței bunurilor (chirii), activități agricole impuse în sistem real, silvicultură, piscicultură, veniturile din investiții, alte venituri, cu excepția celor ce obțin venituri pentru care impozitul și contribuțiile sunt reținute la sursă, de către plătitorul de venit.
4. Care e termenul-limită?
Doar anul acesta, termenul-limită e 16 iulie, dar, de la anul, va fi 15 martie. Totuși, cei care încep să obțină după această dată venituri pentru care există obligația depunerii acestei declarații, ea trebuie depusă în cel mult 30 de zile de la data producerii evenimentului aducător de venituri (de exemplu, 30 de zile de când se încheie un contract de închiriere a unui imobil). Totuși, cei care încep o activitate în luna decembrie au termen de depunere a acestei declarații până la 15 martie anul viitor.
5. Ce riști dacă nu depui declarația în termen?
Codul fiscal prevede o amendă contravențională între 50 și 500 de lei pentru cei care uită să respecte termenul-limită de depunere a declarației.
6. Cum se fac rectificări pe această declarație?
Se pot face rectificări oricând și oricâte, potrivit Codului fiscal. Se folosește același formular, dar bifând căsuța corespunzătoare pentru a marca faptul că e vorba de o rectificare. Venitul estimat se poate corecta până la termenul de plată a impozitului datorat, respectiv până la data de 15 martie a anului următor celui de impunere.
7. Cum și unde se plătește?
Se pot face plăți până la 15 martie, în mai multe tranșe chiar. Plățile se pot face în numerar, la unitățile Trezoreriei, prin card bancar, la Trezorerie, online, prin ghișeul.ro, prin mandat poștal ori prin virament bancar.
8. Ce reduceri se pot primi prin declarația unică?
Cei care plătesc integral dările datorate pentru veniturile din 2018 până la 15 decembrie anul acesta vor primi o reducere de 5%. Iar cei care depun online declarația până la 16 iulie vor mai primi o reducere de 5%, pe lângă cea de mai sus. Primul procent se acordă de către contribuabil, prin declarație.
9. Cei care au depus declarațiile 200 și 220 anul acesta, nu mai depun și declarația unică?
Fiscul a primit deja numeroase întrebări de la persoane care au depus anul acesta D200 și D220, iar răspunsul oferit a fost întotdeauna același: cei care, până la 23 martie 2018, au depus la Fisc D200 (declarația privind veniturile realizate), nu mai trebuie să depună formularul 212 anul acesta. Asta, în ideea în care nu ar mai obține venituri și în acest an, deci, nu ar mai avea ce estima pentru 2018. Cei care au depus D220 la Fisc, până la la 23 martie 2018, au făcut-o pentru că aveau de estimat venituri pentru anul acesta (deci obțin venituri extrasalariale în acest an). Fiscul spune că e obligatoriu să se depună declarația unică chiar dacă s-a depus D220 deja, pentru că declarația unică conține mai multe informații decât D220.
Sursă: https://www.avocatnet.ro