Split TVA se va elimina începând cu 1 februarie 2020

În 23 decembrie Guvernul a publicat în Monitorul Oficial ordonanța de urgență care prevede eliminarea split TVA – OUG 78/2019.

Ordonanța prevede eliminarea mecanismului de split TVA de la 1 februarie 2020, precum și măsurile care se aplică de acum și până în februarie cu conturile special de TVA:

  • Începând de luni, 23 decemrbie 2019, organele fiscale nu mai operează înscrieri în Registrul persoanelor care aplicau plata defalcată a TVA.
  • Până la 1 februarie 2020, contul de TVA poate fi executat silit de către orice creditor, oricare ar fi tipul datoriei pe care o are de recuperat.
  • Pentru firmele care au aplicat mecanismul split TVA, până în 10 februarie 2020 și:
    • Au deschise conturi la Trezorerie – Trezoreria va transfera automat banii din acele conturi de TVA în celelalte conturi pe care contribuabilii le au deschise acolo. Transferul se face automat, fără nici o altă formalitate în raport cu titularul contului.
    • Nu au deschise conturi la Trezorerie – firmele vor comunica unității Trezoreriei contul curent deschis la o bancă, în care se transferă sumele respective. În caz contrar, ANAF solicită aceste informații titularilor de cont, pe care le transmite apoi Trezoreriei.

 

Redăm mai jos prevederile articolului VI care face referire la acest aspect:

Art. VI.

(1) Ordonanța Guvernului nr. 23/2017 privind plata defalcată a TVA, publicată în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 706 din 31 august 2017, aprobată cu modificări și completări prin Legea nr. 275/2017, se abrogă.

(2) Prevederile alin. (1) intră în vigoare la data de întâi a celei de a doua luni următoare publicării prezentei ordonanțe de urgență în Monitorul Oficial al României, Partea I.

(3) Începând cu data publicării prezentei ordonanței de urgență, organele fiscale nu mai operează înscrieri în Registrul persoanelor care aplică plata defalcată a TVA.

(4) Până la data intrării în vigoare a prevederilor alin. (1), contul de TVA poate fi executat silit de către orice creditor, indiferent de natura creanței.

(5) În termen de 10 zile de la data intrării în vigoare a prevederilor alin. (1), unitățile Trezoreriei Statului la care persoanele care au aplicat mecanismul plății defalcate a TVA au deschise conturi de TVA transferă automat, fără nicio formalitate prealabilă în raport cu titularul contului, disponibilul existent în soldul conturilor de TVA în contul de disponibil al titularului deschis la aceeași unitate a Trezoreriei Statului pentru operațiunile prevăzute la art. 6 alin. (1) din Ordonanța de urgență a Guvernului nr. 146/2002 privind formarea și utilizarea resurselor derulate prin trezoreria statului, republicată, cu modificările și completările ulterioare.

(6) În termenul prevăzut la alin. (5) persoanele care au aplicat mecanismul plății defalcate a TVA care nu au deschis la Trezoreria Statului contul prevăzut la art. 6 alin. (1) din Ordonanța de urgență a Guvernului nr. 146/2002, republicată, cu modificările și completările ulterioare, vor comunica unității Trezoreriei Statului contul curent deschis la o instituție de credit în care se transferă sumele respective. În cazul în care aceste persoane nu comunică informații privind contul curent deschis la instituția de credit, în baza unei liste a acestor persoane furnizate de Trezoreria Statului, organul fiscal solicită, în termen de 10 zile de la data primirii solicitării de la Trezoreria Statului, titularilor de cont aceste informații, pe care le transmite unităților Trezoreriei Statului în vederea transferului sumelor.

(7) Începând cu data intrării în vigoare a prevederilor alin. (1), prin conturile de TVA deschise la unitățile Trezoreriei Statului ale persoanelor care au aplicat mecanismul plății defalcate a TVA nu mai pot fi efectuate operațiuni, cu excepția celor prevăzute la alin. (5) și (6).

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *