Taxarea contractelor de muncă full time 2020

 

Ce se plătește la stat pentru un salariat cu normă întreagă?

 A. Salariu minim brut pe țară 2020

  • a crescut din 01.01.2020 la 2.230 lei, de accea există comparație cu cel din 2019.

 

B. Salariul minim diferențiat pentru studii superioare 2020

C. Calculator salariu minim diferențiat construcții 2020

 

  1. Impozitul pe venit

Modul de impozitare al veniturilor este același pentru aproape toată lumea: avem o cotă unică de 10% din venitul brut, stabilită de Codul fiscal.

Spunem aproape pentru toată lumea pentru că mai e și situația celor care sunt scutiți de impozit, indiferent că lucrează la stat sau la privat:

  • persoanele fizice cu handicap grav sau accentuat;
  • persoanele fizice care desfăşoară activităţi de creare de programe pentru calculator;
  • persoanele fizice care desfăşoară activităţi de cercetare-dezvoltare şi inovare;
  • persoanele fizice care desfăşoară activităţi pe bază de contract individual de muncă încheiat pe o perioadă de 12 luni, cu persoane juridice române care desfăşoară activităţi sezoniere dintre cele vizate de aplicarea impozitului specific (baruri, hoteluri, restaurante, catering, unități alimentare);
  • angajații din domeniul construcțiilor, dacă angajatorii lor activează în domeniul construcțiilor și realizează cel puțin 80% din cifra de afaceri totală din activitățile din domeniul respectiv; scutirea de impozit se va aplica dacă veniturile lunare brute din salarii realizate de lucrători sunt cuprinse între 3.000 și 30.000 de lei.

 

  1. Contribuția la sănătate (CASS)

La aproape toți salariații cu normă întreagă cota de CASS e 10% din salariul brut, datorată de angajat. Excepția o constituie angajații din construcții, unde pentru veniturile între 3.000 și 30.000 de lei lunar, CASS nu se reține. Totuși, mai e o condiție aplicabilă: firma să realizeze cel puțin 80% din cifra de afaceri totală din activitățile din construcții.

 

  1. Contribuția la pensii (CAS)

Cota de CAS este de 25% din salariul brut, datorată de angajat, însă în două situații angajatorul plusează și el cu câteva procente aici. Mai exact:

  • pentru condiții normale de muncă, CAS e 25% din salariul brut, datorată în întregime de salariat;
  • pentru condiții condiții deosebite de muncă, angajatorul are în sarcină o cotă suplimentară de 4% (deci 29% în total, salariat + angajator);
  • dacă este vorba de condiții speciale de muncă, angajatorul are în sarcină o cotă suplimentară de 8% (deci 33% în total, salariat + angajator);

Excepția de la regula cotei de 25% este reprezentată tot de angajații din construcții, und, conform Codului fiscal, pentru veniturile între 3.000 și 30.000 de lei există o cotă diminuată de CAS: 21,25%, dar care se aplică numai dacă angajatorii lor activează în domeniul construcțiilor și realizează cel puțin 80% din cifra de afaceri totală din activitățile din domeniul respectiv (aceleași condiții ca mai sus).

 

  1. Contribuția asiguratorie de muncă

Contribuția aceasta e datorată în întregime de angajator, e în cuantum de 2,25% din salariul brut și se aplică chiar dacă salariatul e scutit de impozitul pe venit. Cota se aplică și în domeniul construcțiilor, cu toate că printre facilitățile fiscale promise s-a numărat și o reducere a acestei cote, ea nu se poate aplica în lipsa unei scheme de ajutor de stat aprobate pentru România. Această contribuție înglobează patru subcategorii de contribuții: pentru concedii medicale, șomaj, riscuri profesionale și creanțe salariale.

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *