Declarația unică 2020 – termene și bonificații

Prelungirea termenului depunerii declarației unice:

Noul termen al declarației unice este 30 iunie 2020, stabilit prin recenta OUG nr. 69/2020.

Inițial termenul declarației unice pentru veniturile din 2019 a fost 15.03.2020. În luna februarie, Guvernul a anunțat prelungirea până în 25.05.2020. Recent (mai exact în 15.05.2020)  prin OUG nr. 69/2020, noul termen este 30.06.2020.

Acordarea bonificațiilor:

Pentru a stimula colectarea veniturilor, Guvernul a aprobat și bonificații tuturor persoanelor care vor plãti pânã la 30 iunie impozitul pe venit și contribuțiile sociale aferente veniturilor/câștigurilor obținute în 2019 din activitãți independente, drepturi de proprietate intelectualã, cedarea folosinței bunurilor, transferul titlurilor de valoare, agriculturã, silviculturã și pisciculturã sau din alte categorii de venituri.

Ordonanța 69/2020 prezintă două tipuri de bonificații:

  • bonificație de 5%, dacă toate obligații fiscale de platã datorate pentru veniturile pe 2019 se sting prin platã sau compensare, integral, pânã la data de 30 iunie 2020 inclusiv;
  • o bonificație de 5% pentru depunerea declarației unice online, pânã la 30 iunie 2020 inclusiv.

Prin obligații de plată înțelegem atât:

  • impozitul pe venit datorate pentru veniturile realizate în 2019;
  • cât și cele două tipuri de contribuții – la pensii și sănătate – datorate pentru veniturile realizate în 2019.

Atenție!

Bonificațiile sunt legate între ele: cea de 5% pentru depunerea online a declarației unice este valabilă numai dacă plata taxelor (inclusiv prin compensare) se face până la 30 iunie 2020.

Ce se întâmplă cu contribuabilii care au depus deja declarația?

În cazul PFA-urilor care au depus deja declarația unică sau care au depus-o și au și plătit taxele pe veniturile anului trecut, bonificațiile sunt, de asemenea, accesibile. Practic, odată ce proiectul va fi oficializat, aceste persoane vor putea depune o declarație rectificativă până în 30.06.2020 pentru a beneficia de bonificații.

Pentru cei care au făcut deja plățile – dacă în urma depunerii rectificativei va rezulta că s-au plătit bani în plus, vor exista două variante: fie se va apela la compensare, fie se va apela la restituire, conform regulilor prevăzute de Codul de procedură fiscal.

Compensarea intervine, în esență, atunci când atât contribuabilul are o datorie la stat, cât și statul are o datorie la contribuabil. În cazul în care contribuabilul a plătit în plus pentru o anumită datorie, suma suplimentară este luată în calcul de către stat pentru plata unei alte datorii a contribuabilului (dacă există).

Restituirea este reglementată la articolul 168 al Codului. Aceasta se face, la cererea contribuabilului, atunci când s-au plătit sume nedatorate, și dacă acel contribuabil nu are datorii către Fisc pentru care să se aplice compensarea.

 

IMPORTANT

Proiectul de ordin al Fiscului NU se aplică încă. Pentru a intra în vigoare, acesta trebuie aprobat de președintele Fiscului și publicat în Monitorul Oficial. Abia apoi se vor putea depune rectificative pentru a beneficia de bonificații.

 

Sursa: https://www.avocatnet.ro/

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *