Codului Fiscal se modifica (iar) incepand din 01.01.2018

 

 

Ministerul Finantelor a publicat proiectul de modificare a codului fiscal prin  Ordonanta de urgenta pentru modificarea si completarea Legii nr. 227/2015 privind Codul fiscal.

 

 

 

Am selectat modificarile pe care, credem noi, ca va afecteaza cel mai mult si ar fi vorba despre :

  • Impozitul pe venitul microintreprinderilor

– nu va mai conta daca se inregistreaza venituri din consultanta indiferent de procent ;

– nu va mai conta daca capital social este de 200 lei sau de 45.000 lei ;

– nu va mai conta daca ati aplicat impozitul specific sau nu ;

Va conta doar volumul veniturilor obtinute. Si daca veniturile, respectiv elementele asimilate acestora ce fac parte din baza de impunere pentru microintreprinderi nu vor depasi echivalentul a 1,000,000 EUR la data de 31/12/2017, de la 1 ianuarie 2018 o sa platiti impozit pe venit de 1% sau 3% in functie de numarul salariatilor, indiferent de marimea capitalului social sau de tipul activitatii.

  • Impozitul pe venit

Se va datora impozit pentru urmatoarele venituri,:

–  venituri din vanzarea a mai mult de 2 autoturisme, din patrimoniul personal ;

–  din transferul proprietatilor imobiliare din patrimoniul personal ;

– pentru castigurile din transferul titlurilor de valoare si orice alte operatiuni cu instrumente financiare, inclusiv instrumente financiare derivate si/sau din transferul aurului financiar definit potrivit legii ;

Cota de impozit pe venit se modifica de la 16% la 10%.

Aceasta se va aplica in toate cazurile in care se face impunerea veniturilor din activitati independente, veniturilor din salarii si asimilate salariilor, din cedarea folosintei bunurilor, din investitii, pensii, activitati agricole, silvicultura si piscicultura,  premii sau din alte surse, precum si deciziile de plati anticipate in baza declaratiilor estimative de venit (aviz PFA-urilor).

  • Impozitul pe venituri din salarii:

Se va modifica cuantumul deducerilor personale in sensul ca se vor acorda degresiv in functie de venitul lunar brut cuprinse intre 1951 lei si 3600 lei si sunt acordate in urmatoarele limite maximale:

– pentru contribuabilii care nu au persoane in intretinere – 510 lei;

– pentru contribuabilii care au o persoana in intretinere – 670 lei;

– pentru contribuabilii care au doua persoane in intretinere – 830 lei;

– pentru contribuabilii care au trei persoane in intretinere – 990 lei;

– pentru contribuabilii care au patru sau mai multe persoane in intretinere – 1.310 lei.

  • Contributiile sociale

In prezent sunt 6 contributii sociale, iar conform noului proiect de modificare o sa fie doar 3 contributii sociale.

Contributiile sociale obligatorii se vor aplica asupra veniturilor  din salarii sau asimilate salariilor, din activitati independente, asupra indemnizatiilor de somaj sau a celor de asigurari sociale de sanatate.

1. Cotele de contributii sociale, pentru pensii (CAS) vor fi:

a) 25 % datorata de catre persoanele fizice care au calitatea de angajati sau pentru care exista obligatia platii contributiei de asigurari sociale, potrivit prezentei legi;

b) 4 % datorata in cazul conditiilor deosebite de munca, de catre persoanele fizice si juridice care au calitatea de angajatori sau sunt asimilate acestora;

c) 8 % datorata in cazul conditiilor speciale de munca si altor conditii de munca astfel cum sunt prevazute in Legea nr. 263/2010 privind sistemul unitar de pensii publice, cu modificarile si completarile ulterioare, de catre persoanele fizice si juridice care au calitatea de angajatori sau sunt asimilate acestora.

Putem concluziona aici ca totusi, contributia angajatorului nu a disparut cu totul. Aceasta o sa existe in continuare, doar ca exista pentru cazul conditiilor deosebite de munca ori a celor speciale.

2. Contributia de asigurari sociale de sanatate. – Cota pentru este de 10%.

3. Se introduce o contributie noua, si anume contributia asiguratorie pentru munca. Aceasta va fi datorata de catre angajatori pentru veniturile din salarii si asimilate acestora fiind de 2,25%.

  • TVA

Precizari privind modificarea plafonului de la 220,000 lei la 300,000 lei, nu se regaseste in proiectul de modificare a codului fiscal  (plafonul de scutire pentru care Romania a cerut si a primit derogare de la Uniunea Europeana), posibil o sa se emita un alt act normativ privind cresterea plafonului.

  • Salariul minim pe economie

Acesta va creste, incepand cu data de 1 ianuarie 2018, de la 1.450 de lei la 1.900 de lei, insa dupa cum vom vedea, salariul net nu va inregistra o crestere similara. Aceasta, in cea mai mare parte, se datoreaza transferului contributiilor la pensii (CAS) si sanatate (CASS) in totalitate in sarcina salariatilor, precum si a reducerii impozitului pe venituri la 10%.


In prezent pentru un salariu minim brut pe economie de 1.450 de lei, avem un net de aproximativ 1.065 de lei. Incepand cu 1 ianuarie 2018, conform prevederilor din proiectul de act normativ, salariul minim brut garantat in plata va creste la 1.900 de lei, insa net-ul unei persoane aflata in aceasta situatie va fi doar de de 1.162 de lei, o crestere cu mai putin de 100 de lei, mai exact 97 lei.

Mai jos aveti si un calcul comparativ realizat la nivelul unui salariat cu un salariu minim garantat in plata si fara persoane in intretinere:

 

Concluzii:

Totalul costurilor angajatorului crește cu 162 lei, iar totalul impozitelor creste cu 65 lei.

Un efect de bumerang al acestei cresteri salariale este ca va duce la cresterea amenzilor de circulatie. Amenzile urmand sa aiba o valoare minima de 380 de lei si pot ajunge chiar si la 19.000 de lei.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *