Fiscul poate stabili iar din oficiu taxe pe veniturile PFA-urilor, dar le dă ocazia să-și explice situația

În cazul persoanelor fizice autorizate (PFA) care nu depun declarația unică sau care o depun fără a lua în considerare contribuțiile sociale, Fiscul poate de-acum să le stabilească din oficiu taxe pe venituri.

Autoritățile dau însă șansa PFA-urilor să își explice situația sau să-și declare corect veniturile. Este vorba de așa-zisul drept la audiere, despre care amintim azi după oficializarea recentă a unor proceduri fiscale.

În ultimele săptămâni, Fiscul a oficializat două proceduri prin care se stabilesc din oficiu taxe pe venituri pentru PFA-urile care nu și le declară sau nu și le declară corect. Dacă una dintre proceduri face referire la impozitul pe venit, a doua face referire la contribuția la pensii și contribuția la sănătate.

Punctul comun al ambelor proceduri este că Fiscul dă ocazia PFA-urilor să-și explice situația înainte să se decidă că taxele stabilite din oficiu trebuie plătite la stat.

În cazul stabilirii din oficiu a impozitului pe venit (procedura a fost oficializată miercuri) se procedează astfel: după ce trece termenul anual pentru depunerea declarației unice, Fiscul face o listă cu persoanele care n-au depus formularul și le trimite o notificare. Aici, procedura prevede că se aplică dreptul contribuabilului la audiere (sau dreptul de a fi ascultat).

Concret, PFA-urile sunt invitate la audiere pentru a-și explica situația, în cazul în care concluziile la care a ajuns Fiscul sunt greșite. Asta înseamnă că PFA-urile au și ocazia să depună declarația unică. În caz de neprezentare, există și o a doua audiere.

Apoi, după cel puțin 15 zile de la transmiterea notificării referitoare la nedepunerea declarației unice, Fiscul poate să stabilească din oficiu impozitul pe venit și să comunice decizia de plată.

Important!

Procedura aceasta vizează PFA-urile care nu au depus deloc declarația unică și despre care Fiscul are informații că au obținut venituri.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *