Scutire de impozit pentru proprietarii (persoane fizice sau juridice) care închirează imobile și reduc chiria Conform Legii nr. 62/2020.

1. PROPRIETARI PERSOANE FIZICE

Proprietarii care cedează spre închiriere imobile vor putea beneficia de scutire de impozit pentru veniturile din chirie, până la finalul anului 2020, dacă reduc chiria lunară cu cel puțin 30% față de nivelul din februarie 2020.

Scutirea, este totală (adică nu va mai trebui plătit impozit pentru imobilul pentru care s-a acceptat scăderea chiriei cu cel puțin 30%), și nu doar diminuată.

De asemenea, chiria redusă cu 30% nu se mai adună la veniturile obținute din activități independente. Astfel, acești contribuabili vor avea o șansă în plus să nu depășească plafonul de 12 salarii minime brute pe an (26.760 lei), de la care ar fi obligați la plata  contribuției la sănătate, mai exact suma de 2676 lei/an.

 

2. PROPRIETARI PERSOANE JURIDICE

De facilități fiscale beneficiază și plătitorii de impozit pe profit sau impozit micro. Practic, veniturile care sunt obținute din închirierea / subînchirerea sau din contracte de usufruct privitoare la imobile vor fi impozitate doar la 80% din valoarea lor, dacă cei care închiriază acceptă scăderea cu 20% a valorii chiriei /contravalorii uzufructului aferente lunii februarie 2020.

 

Atenție!

Modificările intră în vigoare de duminică (24.05.2020), însă este necesară și adoptarea unor acte de punere în aplicare, pentru aplicarea facilităților.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *