Raportările contabile semestriale & bilanțul în timp de pandemie – modificări de termene & alte efecte

SITUAȚIILE FINANCIARE PENTRU ANUL 2019

Termenul limită de depunere a bilanțului pentru anul 2019 este 31 iulie 2020, atât pentru firme, cât și pentru ONG-uri

Noutăți

Firmele private mari trebuie să depună și o declarație nefinanciară alături de bilanț conform Ordinului Ministerului Finanțelor 3.456/2018. Așadar, declarația nefinanciară trebuie depusă prima oară în anul 2020 de către companiile private mari, odată cu bilanțurile aferente anului 2019. Chiar dacă pandemia nu era declarată la finalul anului trecut, acest context e considerat un eveniment semnificativ, atfel încât firmele trebuie să prezinte în notele bilanțurilor informații despre natura evenimentului și (dacă se poate) o estimare a impactului financiar.

CECCAR atrage atenția asupra acestui aspect – trebuie prezentate posibilele efecte prezente și viitoare asupra afacerii și trebuie explicate măsurile care vor fi luate pentru a le minimiza, chiar dacă raportul se referă la activitatea de dinaintea crizei

Costul impozitului și al taxelor – în acest an se face o clarificare asupra modului în care trebuie reflectat impozitul pe profit în contabilitate atunci când există o incertitudine la tratamentul fiscal aplicabil. Regula se aplică direct entităților care pregătesc situații financiare statutare conform IFRS (instituțiile financiare și societățile listate la bursa de valori), sau indirect societăților care fac parte din grupuri multinaționale și care pregătesc situații financiare conform IFRS în scop de raportare.

 

RAPORTĂRILE CONTABILE SEMESTRIALE 2020

Termenul limită de depunere a raportărilor semestriale – 30 septembrie 2020

Specialiștii CECCAR spun că primele bilanțuri care vor fi reflecta efectele epidemiei de coronavirus vor fi raportările contabile semestriale și ulterior situațiile financiare aferente anului 2020.

Conform Ordinului Ministerului Finanțelor 2.206/2020, publicat ieri (30 iulie 2020) în Monitorul Oficial, termenul raportărilor semestriale de la 30 iunie este ultima zi a lunii septembrie.

Raportările contabile la 30 iunie 2020 sunt obligatorii pentru:

  • contribuabilii care în exerciţiul financiar precedent au înregistrat o cifră de afaceri mai mare de 220.000 de lei și care sunt sub incidența reglementărilor contabile privind situațiile financiare anuale individuale și situațiile financiare anuale consolidate (specificate în Ordinul Finanțelor 1.802/2014).
  • contribuabilii care în exerciţiul financiar precedent au înregistrat o cifră de afaceri mai mare de 220.000 de lei și care sunt sub incidența reglementărilor contabile conforme cu Standardele Internaţionale de Raportare Financiară (specificate în Ordinul Finanțelor 2.844/2016).

Notă:

*Încadrarea în cifra de afaceri respectivă se face în baza indicatorilor determinați din situațiile financiare anuale ale exercițiului financiar 2019, respectiv a balanței de verificare încheiate la finele exercițiului financiar 2019.

**De asemenea și indicatorii total active, cifră de afaceri netă și număr mediu de salariați se determină în baza situațiilor financiare anuale pe anul 2019.

Important:

Cei care nu au desfășurat activitate de la momentul înființării și până la 30 iunie 2020, cei care în tot semestrul I al anului 2020 s-au aflat în inactivitate temporară, cei înființați în cursul anului 2020 și cei aflați în lichidare sunt absolviți de obligația întocmirii raportărilor contabile la 30 iunie 2020.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *