E-transport 2024 – ce este și cum se declară

Pe scurt este o notificare care trebuie transmisă în S.P.V. de către firme atunci când se transporta bunuri cu risc fiscal pe teritoriul României, sau bunuri în afara României (adică transport UE sau non UE – pentru orice bun transportat – indiferent dacă sunt bunuri cu risc fiscal sau nu), în anumite condiții.

e-Transport este folosit pentru raportarea transporturilor rutiere naționale de bunuri cu risc fiscal și a transporturilor rutiere internaționale de bunuri (în anumite condiții), obligație ce revine de obicei celui care trimite bunurile sau celui care le primește.

Din ordinul ANAF reiese că lista bunurilor cu risc fiscal ce vor fi declarate în e-Transport cuprinde:

  • legume, plante, rădăcini și tuberculi, alimentare, care se încadrează la codurile NC de la 0701 la 0714;
  • fructe comestibile; coji de citrice sau de pepeni, care se încadrează la codurile NC de la 0801 la 0814;
  • băuturi, lichide alcoolice și oțet (sunt exceptate produsele accizabile care circulă în regim suspensiv de accize), care se încadrează la codurile NC de la 2201 la 2208;
  • sare; sulf; pământuri și pietre; ipsos, var și ciment, care se încadrează la codurile NC 2505 și 2517;
  • îmbrăcăminte și accesorii de îmbrăcăminte, tricotate sau croșetate, care se încadrează la codurile NC de la 6101 la 6117;
  • îmbrăcăminte și accesorii de îmbrăcăminte, altele decât cele tricotate sau croșetate, care se încadrează la codurile NC de la 6201 la 6212 și la codurile NC de la 6214 la 6217;
  • încălțăminte, ghetre și articole similare; părți ale acestor articole, care se încadrează la codurile NC de la 6401 la 6405;
  • fontă, fier și oțel, care se încadrează la codurile NC 7213 și 7214.Care sunt tipurile de transporturi vizate:

Lista poate fi consultată și aici: https://static.anaf.ro/static/10/Galati/Vrancea/Bunuri-risc-ridicat-e-Transport.pdf

Sistemul RO e-Transport are scopul de a monitoriza în timp real deplasarea bunurilor cu risc fiscal ridicat pe teritoriul României.

Important! Dacă transportul are ca obiect și alte bunuri decât cele cu risc fiscal, toate trebuie raportate în sistemul Ro e-Transport, nu doar cele cu risc fiscal.

Conform reglementărilor actuale, atunci când se realizează un transport de bunuri cu risc fiscal pe teritoriul României, sau a transporturilor rutiere internaționale de bunuri (în anumite condiții) este necesar să se transmită o informare în SPV (Spațiul Privat Virtual). În urma acesteia se obține de la ANAF un cod unic de înregistrare – codul UIT. După obținerea codului UIT transportul poate pleca înspre destinație.

Când este obligatorie declarația în SPV, sau ce condiții trebuie să îndeplienască transportul:

  • vehiculul transportator are o masă maximă autorizată mai mare de 2.5 tone
  • se transportă o cantitate mai mare de 500 kg de bunuri cu risc fiscal pe teritoriul României
  • bunurile transportate au o valoare de tranzacționare mai mare de 10.000 lei

Important! Dacă transportul are ca obiect și alte bunuri decât cele cu risc fiscal toate trebuie raportate în sistemul Ro e-Transport, nu doar cele cu risc fiscal.

Astfel putem să facem o analiză referitoare la aplicarea criteriilor de greutate și valoare la e-Transport pentru declarare și cod UIT:  

Dacă mașina e sub 2.5 tone ne oprim aici cu analiza și nu declarăm, indiferent de greutate sau valoare.

Dacă mașina e peste 2.5 tone mergem mai departe cu analiza.

Verificăm greutatea. => Dacă e peste 500 kg declăram. => Dacă e sub 500 kg mergem mai departe cu analiza.

Verificăm valoarea . Dacă e sub 10.000 lei nu declaram. Dacă e peste 10.000 lei declarăm.

Pe teritoriul național declarăm doar bunurile cu risc și care îndeplinesc unul dintre criteriile  de mai sus (punct de plecare în România punct de descărcare în România).

Pe plan internațional declarăm bunurile care îndeplinesc unul dintre criteriile de mai sus, indiferent dacă bunurile sunt cu risc fiscal sau fără risc fiscal.

De asemena puteți folosi acest grafic pentru a identifica mai ușor dacă trebuie să declarați e-tranport în SPV:

Pentru a trimite o declarație de transport în SPV există mai multe opțiuni – se poate trimite direct din SPV sau se poate utiliza un soft specializat, cu ajutorul căruia se completează informațiile necesare și se transmit în SPV. Ulterior, după validarea de către ANAF, veți primi codul UIT, care este dovada trimiterii e-transport.

Cum se transmite e-Transport?

Avand în vedere ca este o declaratie care se transmite în SPV, va trebui să aveți în primul rând acces în SPV-ul societății.

Există mai multe variante:

  1. Direct din contul SPV – click aici
  2. Din soft specializat – dacă folosiți un program de gestiune / facturare – acesta va avea o secțiune dedicată etransport -unde puteți transmite declarația și primi codul UIT în aceeași interfață. În acest caz pașii exacți de urmat diferă în funcție de softul folosit, iată link spre 2 exemple:

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *