(în 2025 se declară veniturile obținute în 2024)
Vrei să știi ce taxe vei plăti pentru cripto în România în acest an? Ți-am pregătit un ghid despre impozitarea cripto din România care acoperă tot ce trebuie să știi despre subiect – inclusiv impozitul pe câștiguri de capital pe cripto, impozitul pe venit din cripto și cum să calculezi și să declari veniturile din cripto la Agenția Națională de Administrare Fiscală (ANAF) până la termenul limită de 25 mai.
1. SE DECLARĂ CÂȘTIGURILE DIN CRIPTOMONEDE? CUM SE DECLARĂ?
Da, câștigurile din criptomonede trebuie declarate la Fisc. Însă numai în măsura în care acestea depășesc, de principiu, 600 de lei pe an (vezi punctul 5). Raportarea câștigurilor se face prin intermediul declarației unice pentru persoanele fizice.
Atenție: Un câștig trebuie declarat și taxat în momentul în care o persoană fie convertește criptomonedele în lei sau valută, fie le folosește pentru a cumpăra produse sau servicii. Atât timp cât o persoană își păstrează câștigurile din criptomonede sub formă de criptomonede, fără să le folosească efectiv, aceasta nu e obligată să le declare și să achite taxe pentru ele.
2. CE CÂȘTIGURI SE DECLARĂ ÎN 2025?
Anul acesta trebuie declarate câștigurile obținute din criptomonede în anul 2024. Asta este regula generală: în anul curent se declară câștigurile din anul anterior.
3. DECI, DECLAR VENITURILE SAU CÂȘTIGURILE?
Se declară câștigurile, nu veniturile totale. Veniturile totale includ și sumele investite, astfel că persoanele fizice trebuie să declare numai sumele pe care le-au câștigat. De exemplu, dacă o persoană investește 1.000 de lei și câștigă 1.700 de lei, câștigul ce trebuie declarat este de 700 de lei.
4. ȘI CE SE TAXEAZĂ? TOATE VENITURILE SAU NUMAI CÂȘTIGURILE?
Se taxează numai câștigurile, pe același considerent ca la punctul anterior. O persoană are de obicei costuri când face tranzacții cu criptomonede. Din acest motiv, se taxează câștigul, nu venitul total (care include și sumele investite).
5. EXISTĂ VREO LIMITĂ LA CARE INTERVINE OBLIGAȚIA DE DECLARARE?
Da. Codul fiscal prevede că obligația de declarare a câștigurilor din criptomonede intervine:
a) dacă o persoană fizică obține un câștig de la 200 de lei în sus la fiecare tranzacție cu criptomonede
sau
b) dacă este sub 200 de lei pe tranzacție, dar în total se adună peste 601 de lei pe an.
De exemplu:
a) Dacă o persoană obține un câștig de 300 de lei la o singură tranzacție dintr-un an, trebuie să declare veniturile și să plătească taxe.
b) Dacă în urma a 6 tranzacții se obțin câte 100 de lei/tranzacție, deci 600 de lei în total, nu se declară nimic și nu se plătesc taxe.
Așadar, există două situații care pot implica obligativitatea declarării veniturilor și a plății de taxe:
- dacă se obține un câștig, la cel puțin o tranzacție, de la 200 de lei în sus, sau
- dacă se obțin câștiguri sub 200 de lei pe tranzacție, dar de cel puțin 601 lei pe tot anul.
Taxele se aplică de la nivelul de 200, respectiv 601 lei în sus.
6. UNDE SE DECLARĂ ȘI CUM?
Câștigurile din criptomonede se declară la Fisc. Persoanele fizice trebuie să depună declarația unică fie online, prin Spațiul Privat Virtual, fie offline, la unitățile Fiscului.
7. PÂNĂ CÂND SE DECLARĂ?
Datele privind veniturile realizate se declară la organul fiscal competent, pentru fiecare an fiscal, până la data de 25 mai, inclusiv, a anului următor celui de realizare a venitului.
8. SE TAXEAZĂ? CE TAXE SUNT?
Pentru câștigurile din criptomonede, se datorează impozit pe venit, în cotă de 10%. Acea cotă de impozitare se aplică la suma câștigului.
+ CASS (contributia la sanatate) dacă câștigurile au atins, în anul 2023, plafoanele:
•1.980 lei/an – (contribuția CASS) => dacă dividendele încasate de asociat sunt cuprinse între 6 şi 12 salarii minime brute pe ţară (adică între 19.800 lei si 39.600 lei);
•3.960 lei/an – (contribuția CASS) => dacă dividendele încasate de asociat sunt cuprinse între 12 şi 24 salarii minime brute pe ţară (adică între 39.600 lei si 79.200 lei);
•7.920 lei/an – (contribuția CASS) => dacă dividendele încasate de asociat sunt peste 24 de salarii minime brute pe ţară (adica peste 79.200 lei), aceasta suma fiind maximul contribuției la sănătate indiferent de suma dividendelor încasate.
*în condițiile în care salariul minim pe economie din ianuarie 2024 este de 3.300 de lei.
9. PÂNĂ CÂND SE PLĂTESC TAXELE?
Taxele datorate pentru câștigurile din criptomonede din anul anterior se plătesc Fiscului până la termenul de declarare. Anul acesta termenul e până în 25 mai.
10. TREBUIE SĂ DECLAR ȘI CÂȘTIGURILE DIN CRIPTOMONEDE DIN 2025?
Câștigurile din 2025 vor fi declarate în 2026 cu termen de plată a impozitelor până în 25 mai 2026.
În cazul în care doriți mai multe explicații se pot solicita la ANAF, la call center: 0314039160.