Controalele ANAF reprezintă un motiv de stres pentru antreprenori, însă acestea pot fi gestionate mai ușor dacă ai deja o idee despre ce presupun și știi cum să te pregătești. Iată principalele aspecte pe care ANAF le verifică în cadrul unui control și pe care să le ai în vedere.
1. Ce este un control ANAF (inspecția fiscală)?
Controlul ANAF (Agenția Națională de Administrare Fiscală) reprezintă un proces prin care autoritățile fiscale verifică corectitudinea declarațiilor fiscale și a documentelor contabile ale contribuabililor. Acesta poate viza atât persoanele fizice, cât și persoanele juridice și are rolul de a asigura conformitatea cu legislația fiscală în vigoare.
2. Care sunt tipurile de control fiscal și ce se verifică în cadrul acestora?
Conform prevederilor în vigoare, controlul fiscal poate lua următoarele forme:
- Inspecția fiscală;
- Controlul inopinat;
- Controlul antifraudă;
- Verificarea documentară.
INSPECȚIA FISCALĂ:
Inspecția fiscală este un control care se derulează cu înștiințarea prealabilă a contribuabilului/plătitorului.
Inspecția fiscală este o activitate care poate avea ca obiect:
- verificarea legalității și conformității declarațiilor fiscale;
- verificarea corectitudinii și exactitățtii îndeplinirii obligațiilor în legatură cu stabilirea obligațiilor fiscale de către contribuabil/plătitor;
- verificarea respectării prevederilor legislației fiscale și contabile;
- verificarea sau stabilirea, după caz, a bazelor de impozitare și a situațiilor de fapt aferente;
- stabilirea diferențelor de obligații fiscale principale.
Inspecția fiscală se exercită asupra oricăror persoane și entități, indiferent de forma lor de organizare, care au obligații de stabilire, reținere sau plată a obligațiilor fiscale.
Inspecția fiscală se efectuează în cadrul termenului de prescripție a dreptului de a stabili creanțe fiscale.
Durata efectuării inspecției fiscale este stabilită de organul de inspecție fiscală în funcție de obiectivele inspecției și nu poate fi mai mare de:
a) 180 de zile pentru contribuabilii mari, pentru contribuabilii/plătitorii care au sedii secundare, indiferent de mărime, precum și pentru contribuabilii nerezidenți;
b) 90 de zile pentru contribuabilii mijlocii;
c) 45 de zile pentru ceilalți contribuabili.
CONTROLUL INOPINAT:
Controlul inopinat este un control care se derulează fără înștiințarea prealabilă a contribuabilului/plătitorului.
În primul rând, trebuie să știi că un control inopinat poate să apară dacă ai un risc fiscal ridicat, sau dacă are loc un control încrucișat.
Ce este un control încrucișat?
Este controlul la care ești supus atunci când un partener de business are un control fiscal, iar ANAF verifică anumite operațiuni din punct de vedere al deducerii TVA-ului.
Ce presupune riscul fiscal ridicat?
Riscul fiscal ridicat se referă la comportamentele fiscale ale unei firme care pot să ridice suspiciuni în cadrul analizelor de risc efectuate de ANAF. Iată ce poate duce la încadrarea ta la risc fiscal ridicat:
- plata cu întârziere a taxelor;
- depunerea cu întârziere a declarațiilor fiscale;
- înregistrarea de pierderi contabile în ultimii 5 ani;
- marje de profit sub media marjelor raportate de alte companii cu același cod CAEN;
- discrepanțe între obligațiile declarative privind TVA față de cele aferente partenerilor de afaceri;
- discrepanțe între sumele raportate în situațiile financiare și declarațiile fiscale;
- neînregistrarea în scopuri de TVA la depășirea plafonului de 300.000 lei;
- netransmiterea e-facturii;
- solicitarea TVA-ului de recuperat;
- soldul casieriei mai mare de 50.000 lei;
- avansuri acordate acționarilor sau administratorilor ce rămân nejustificate;
În ce constă controlul inopinat?
- verificarea faptică și documentară, în principal, ca urmare a unor informații cu privire la existența unor fapte de încălcare a legislației fiscale;
- verificarea documentelor și operațiunilor impozabile ale unui contribuabil, în corelație cu cele deținute de persoana sau entitatea supusă unui control fiscal, denumită control încrucișat;
- verificarea unor elemente ale bazei de impozitare sau cu privire la situația fiscală faptică, precum și constatarea, analizarea și evaluarea unui risc fiscal specific.
Durata efectuării controlului inopinat este stabilită de conducătorul organului de control, în funcție de obiectivele controlului și nu poate fi mai mare de 30 de zile.
Reguli privind desfășurarea controlului inopinat:
- la începerea controlului inopinat, organul de control este obligat să prezinte contribuabilului legitimația de control și ordinul de serviciu;
- efectuarea controlului inopinat trebuie consemnată în registrul unic de control, potrivit legii;
- la finalizarea controlului inopinat se încheie proces-verbal care constituie mijloc de probă. Un exemplar al procesului-verbal se comunică contribuabilului;
- contribuabilul își poate exprima punctul de vedere față de constatările menționate în procesul-verbal în termen de 5 zile lucrătoare de la comunicare.
CONTROLUL ANTIFRAUDĂ:
Controlul antifraudă este un control care se derulează fără înștiințarea prealabilă a contribuabilului/plătitorului.
Controlul antifraudă se efectuează de către funcționarii publici din cadrul Direcției Generale Antifraudă Fiscală, pe întreg teritoriul țării, în baza analizei de risc.
Controlul antifraudă are ca obiect prevenirea și combaterea fraudei si a evaziunii fiscale. Organele de control antifraudă fiscală exercită activități de control operativ.
Nu există prevederi referitoare la durata controlului antifraudă.
VERIFICAREA DOCUMENTARĂ:
Notificări de conformare trimse în SPV cu sau fără inspecție fiscală (cele mai folosite în 2025), vizează analiza documentelor fiscale și contabile și este un proces mai rapid comparativ cu celelalte tipuri de controale;
Verificarea documentară constă în efectuarea unei analize de coerență a situației fiscale a contribuabilului/plătitorului, pe baza documentelor existente la dosarul fiscal al contribuabilului/plătitorului, precum și pe baza oricăror informații și documente transmise de terți sau deținute de organul fiscal, care au relevanță pentru determinarea situației fiscale.
Verificarea documentară se efectuează în cadrul termenului de prescripție a dreptului de a stabili creanțe fiscale.
În situația în care, ca urmare a verificării documentare, organul fiscal constata diferențe față de creanțele fiscale, veniturile sau bunurile impozabile și/sau informațiile în legătură cu acestea declarate de contribuabil/plătitor, acesta înștiințează contribuabilul/plătitorul despre constatările efectuate.
Odată cu înștiințarea, organul fiscal solicită documentele și explicațiile scrise pe care contribuabilul/plătitorul trebuie să le prezinte în vederea clarificării situației fiscale.
3. Care sunt modalitățile de contactare/notificare a firmelor din partea ANAF?
- Prin notficări SPV (cea mai întalnită în 2025);
- Prin telefon (administrator, contabil);
- Pe e-mail;
Atenție:
Nu orice notificare primită de la ANAF se finalizeaza cu un control fiscal. De cele mai multe ori, dacă se răspunde la notificarea primită și se transmit documentele sau informațiile solicitate, situația se clarifică în acest mod, fără a fi nevoie și de o inspecție fiscală.
4. Dreptul la asistență juridică pe parcursul controlului fiscal
În timpul controalelor fiscale, de orice tip, contribuabilul are dreptul de a fi asistat pe partea juridică.
5. Cum se derulează un control ANAF conform codului de procedură fiscală?
Pasul.1: Avizul de inspecție fiscală
Înaintea desfășurării inspecției fiscale, organul de inspecție fiscală are obligația să înștiințeze, în scris, contribuabilul/plătitorul în legătură cu acțiunea care urmează să se desfășoare, prin transmiterea unui aviz de inspecție fiscală. Avizul de inspecție fiscală se comunică contribuabilului înainte de începerea inspecției fiscale:
– cu 30 de zile pentru marii contribuabili;
– cu 15 zile pentru ceilalți contribuabili/plătitori.
Avizul de inspecție fiscală se comunică la începerea inspecției fiscale și în cazul în care, ca urmare a unui control inopinat, se impune începerea imediată a inspecției fiscale;
Pasul.2: Dreptul contribuabilului de a fi informat
Contribuabilul trebuie informat pe parcursul desfășurării inspecției fiscale despre aspectele constatate în cadrul acțiunii de inspecție fiscală, iar la încheierea acesteia, despre constătarile și consecințele lor fiscale. Organul de inspecție fiscală trebuie să comunice contribuabilului proiectul de raport de inspecție fiscală, în format electronic sau pe suport hartie, acordându-i acestuia posibilitatea de a-și exprima punctul de vedere.
Contribuabilul are dreptul să își prezinte în scris punctul de vedere cu privire la constătarile organului de inspecție fiscală, în termen de cel mult 5 zile lucrătoare de la data încheierii inspecției fiscale. În cazul marilor contribuabili termenul de prezentare a punctului de vedere este de cel mult 7 zile lucrătoare. Termenul poate fi prelungit pentru motive justificate cu acordul conducătorului organului de inspecție fiscală.
Pasul.3: Raportul de inspecție fiscală
Rezultatul inspecției fiscale se consemnează în scris într-un raport de inspecție fiscală, în care se prezintă constatările organului de inspecție fiscală din punctul de vedere faptic și legal și consecințele lor fiscale, cu excepția cazurilor în care se fac constatări în legătura cu săvârșirea unor fapte prevăzute de legea penală în legătură cu mijloacele de probă privind stabilirea bazei de impozitare care fac obiectul inspecției fiscale.
Raportul de inspecție fiscală se întocmește la finalizarea inspecției fiscale și cuprinde constatările în legătura cu toate perioadele și toate obligațiile fiscale înscrise în Avizul de inspecție fiscală, precum și în legatură cu alte obligații prevăzute de legislația fiscală și contabilă ce au făcut obiectul verificării. În cazul în care contribuabilul și-a exercitat dreptul, raportul de inspecție fiscală cuprinde și opinia organului de inspecție fiscală, motivată în drept și în fapt, cu privire la punctul de vedere exprimat de contribuabil.
Pentru fiecare perioadă și obligație fiscală ce au facut obiectul constatărilor, raportul de inspecție fiscală stă la baza emiterii:
- deciziei de impunere, pentru diferențe în plus sau în minus de obligații fiscale principale aferente diferențelor de baze de impozitare;
- deciziei de nemodificare a bazelor de impozitare, dacă nu se constată diferențe ale bazelor de impozitare, respectiv de obligații fiscale principale;
- deciziei de modificare a bazelor de impozitare dacă se constată diferentț ale bazelor de impozitare, dar fără stabilirea de diferențe de obligații fiscale principale.
Deciziile prevăzute se emit în termen de cel mult 25 de zile lucrătoare de la data încheierii inspecției fiscale.
Concluzie:
Deși un antreprenor se poate reprezenta singur în cadrul unui control, este recomandat ca firma supusă inspecției fiscale să fie reprezentată și de contabil. Acesta va putea să ofere o asistență specializată în timpul controlului, precum și în cazul unei contestații, dacă este necesar.
Totuși, pentru a evita amenzile nedorite, asigură-te că trimiți actele la timp și ești cât mai riguros cu plata taxelor. În acest fel, riscul fiscal va fi minim, și implicit probabilitatea unui control fiscal va fi scăzută.