Modificări privind pilonul II pentru cei din domeniul IT
Începând cu veniturile aferente lunii Noiembrie 2023, contribuția lunară la Pilonul II nu va mai fi obligatorie pentru cei din domeniul IT. Dacă doresc să o plătească în continuare trebuie să facă o cerere specială. Dacă nu, vor avea un salariu net mai mare cu 3,75% – altfel spus, vor încasa lunar banii care nu mai ajung în Pilonul 2 de pensii private.
Cota contribuției de asigurări sociale (CAS) pentru salariații care desfășoară activități de creare de programe pentru calculator (IT) se va reduce cu punctele procentuale corespunzătoare cotei de contribuție la fondul de pensii administrat privat prevăzute în Legea nr. 411/2004 (în prezent, în cuantum de 3,75%, de la 1 ianuarie 2024 – 4,75%), similar prevederilor legislative în vigoare pentru construcții, sectorul agricol și industria alimentară.
De asemenea, și pentru industria IT, există posibilitatea ca salariații care doresc să contribuie în continuare la Pilonul II (respectând prevederile Legii nr. 411/2004 privind fondurile de pensii administrate private), să poată opta în scris, la angajator.
Descarcă aici modelul de cerere.
După completare cererea se transmite către contabilitate pentru a fi înregistrată.
Inițial prevederile erau:
Conform art. 30 din Legea 411/2004:
(1) Persoanele în varstă de pâna la 35 de ani, care sunt asigurate potrivit prevederilor art. 5 alin. (1) din Legea nr. 19/2000 privind sistemul public de pensii și alte drepturi de asigurări sociale, cu modificarile și completările ulterioare, și care contribuie la sistemul public de pensii, trebuie să adere la un fond de pensii.
(2) Persoanele, altele decat cele prevazute la alin. (1), în vârstă de până la 45 de ani, care sunt deja asigurate și contribuie la sistemul public de pensii, pot adera la un fond de pensii.
(3) Persoanele fizice care realizează venituri din salarii și asimilate salariilor, care desfășoară activități în sectoarele construcții, agricultură și în industria alimentară, și care se încadrează în condițiile prevăzute la art. 60 pct. 5 și 7 din Legea nr. 227/2015 privind Codul fiscal, cu modificările și completările ulterioare, sunt exceptate de la prevederile alin. (1) până la data de 31 decembrie 2028 inclusiv, cu exceptia celor care au optat pentru plata cotei de 3,75% datorate la fondul de pensii administrat privat potrivit art. 1383 din Legea nr. 227/2015, cu modificările și completările ulterioare.
În prezent, în urma legii 296/2023 prevederile sunt:
Modificări aduse Codului Fiscal prin Legea 296/2023 prevăd alinierea facilităților fiscale pentru salariații care desfășoară activități de creare de programe pentru calculator (IT) cu cele din domeniul construcțiilor, sectorului agricol și din industria alimentară, începând cu veniturile aferente lunii noiembrie 2023 și valabile până la 31 decembrie 2028.
Astfel, și în industria IT, pentru activitățile de dezvoltare de software, scutirea de impozit pe venit se va aplică doar pentru veniturile brute lunare de până la 10.000 RON, inclusiv.
În același timp, facilitățile privind contribuțiile sociale pentru domeniile de activitate sus-menționate au fost aliniate, astfel:
Pentru angajații ce desfășoară activități în sectoarele construcții, agricultură și industria alimentară se elimină atât scutirea de la plata contribuției de asigurări sociale de sănătate (CASS), cât și cea privind plata cotei reduse a contribuției asiguratorie pentru muncă (CAM).