Codul special de TVA intracomunitar permite persoanelor juridice neplătitoare de TVA pe teritoriul României – SRL sau PFA – să efectueze tranzacții cu alte firme care își desfășoară activitatea în interiorul Comunității Europene.
Firmele care deţin un cod special de TVA nu vor deveni plătitori de TVA pentru tranzacţiile de pe teritoriul României, acesta este un instrument pentru a putea achita TVA-ul din Comunitatea Europeană către Stat.
Codul special intracomunitar de TVA va fi folosit strict pentru tranzacțiile efectuate cu alte firme din UE. După obţinerea codului de TVA special intracomunitar se vor emite facturi în mod normal, fără TVA, iar firma nu va putea deduce TVA-ul aferent achiziţiilor.
Codul special de TVA se obţine de la ANAF înaintea apariţiei oricărei situații de mai jos:
- Înaintea prestării și/sau achiziționării de servicii intracomunitare
În practică societaţile colaborează destul de des cu alte entităţi din UE pentru achizţia de servicii intracomunitare (de exemplu Google, Facebook, Hosting pentru site-uri, etc.). Toate aceste tranzacţii trebuie realizate utilizând codul de TVA intracomunitar. Înainte ca furnizorul să vă emită factura, societatea trebuie să comunice codul de TVA special intracomunitar, care va fi trecut și pe factura emisă de către furnizor, fără TVA, iar societatea din România va avea obligaţia de a declara și a plăti TVA în România.
Similar, dacă ai o firmă cu sediul în România și vei furniza servicii pentru o firmă din UE, mai întâi trebuie sa obţii un cod de TVA special intracomunitar. Factura se va emite fără TVA, obligația de a plăti TVA-ul aferent revenindu-le clienţilor tăi, care se vor deconta cu TVA-ul în țara de reședință.
- La achiziţia de bunuri, peste plafonul de 34.000 lei / an
În cazul în care se achiziţionează bunuri până la un plafon de 34.000 lei/an nu sunteţi obligaţi să vă înregistraţi la ANAF cu un cod special de TVA intracomunitar.
După ce se atinge plafonul de 34.000 lei, societatea va trebui să obţină codul special de TVA intracomunitar, precm și să îl comunice furnizorului, astfel factura se va emite de către acesta fără TVA, iar TVA-ul de 19% se va achita în România.
În practică codul de TVA se poate obţine înainte de depăşirea acestui plafon, mai ales că unele ţări din UE au o cotă de TVA mai mare decât cea din România, și poate fi chiar mai avantajos să achitați TVA-ul în România.
Cum se obține codul de TVA intracomunitar
Codul special de TVA intracomunitar se obţine prin depunerea declarației 091 la sediul ANAF de care aparține firma, și se va ridica după emiterea acestuia.